Maak jezelf sterk en krachtig! Je eigen persoonlijke doel hebben is een prima middel om je energie te verhogen en werkt tegen stress!

Je eigen doel. Je eigen persoonlijke doel. Een doel exclusief van jou en van niemand anders. Echt iets wat van jou alleen is. Met een eigen persoonlijke doel ben je enthousiast, je straalt, je hebt zin om aan de dag te beginnen en je springt fluitend en zingend uit bed.

Maak jezelf sterk en krachtig: Je eigen persoonlijke doel hebben is een prima middel om je energie te verhogen en werkt tegen stress
Maak jezelf sterk en krachtig: Je eigen persoonlijke doel hebben is een prima middel om je energie te verhogen en werkt tegen stress
Je eigen persoonlijke doel hebben is een prima middel om je energie te verhogen en werkt tegen stress

Maak jezelf sterk en krachtig! Je eigen persoonlijke doel hebben is een prima middel om je energie te verhogen en werkt tegen stress!

Persoonlijk doel

Je eigen doel. Je eigen persoonlijke doel. Een doel exclusief van jou en van niemand anders. Echt iets wat van jou alleen is.

Lees ook: Maak jezelf sterk en krachtig: mindset positief veranderen.

Misschien droom je al jaren om op het toneel te staan, of je eigen boek schrijven. Of droom je over het hebben van je eigen winkel. Of wil je dolgraag je creatieve kant ontwikkelen.

Dat zijn allemaal persoonlijke doelen, een doel voor jezelf. Niet voor je gezin of voor je kinderen, maar uitsluitend voor jou alleen. Iets wat je gelukkig maakt en waarvan je hart gaat zingen.

Ontdek wat je doel is, hoe doe je dat?

Je eigen doel ontdekken kun je doen door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Waar wil je staan over 5, 10 of 15 jaar? 
  • Wat wil je bereiken in het leven? 
  • Waarom wil je het bereiken?
  • Wat is je gewenste situatie over je privéleven, je carrière en je financiën? 
  • Waar droom je specifiek over?
  • Is het een haalbare en realistische specifieke droom?
  • Welke kleine stapjes kun je iedere dag zetten om je specifieke droom te bereiken?

Kenmerken persoonlijk doel

Meestal schuilt er achter het stellen van een persoonlijk doel een ambitie, zoals: schrijver/schrijfster worden, of beroemd worden. Kunstschilder/es of eindelijk eens afstuderen. Binnen 5 jaar een eigen bedrijf starten. Je werk bij je baas opgeven om eindelijk fotografe te worden.

Lees ook: Lachen? Lachen! Lachen vermindert stress en is een heuse cardiotraining!

Het gaat er om dat je eigen persoonlijk doel voor jou ZINVOL en BELANGRIJK is. Het gaat immers om een doel voor JOU, niet voor je kinderen, niet voor je gezin of voor je familie, niet voor je baas, niet voor je werk, niet voor je huishouden, niet voor je ouders, maar alleen voor JOU.

Voor jou moet het zinvol en belangrijk zijn.

Stress versus minder stress

Iedereen met stress met een eigen doel dat zinvol en belangrijk voor is, onderscheid zich direct van alle andere personen met stress. Je ervaart namelijk minder stress. Ieder doel dat je inspireert, motiveert en ambitieus is, maakt dat je je focust op je doel i.p.v. je dagelijkse stress.

Het hebben van je eigen persoonlijke doel beschermt je tegen stress.

En voor ieder hoogsensitief persoon geldt bovendien: een eigen persoonlijke doel hebben, waardoor je hart de hele dag van gaat zingen!

Lees ook: Stress verminderen voor hoogsensitieve vrouwen

Je eigen persoonlijke doel is een uitstekend middel tegen stress!

Het mooie van een eigen persoonlijke doel hebben die voor jou zinvol en belangrijk is, is dat het een uitstekend middel tegen stress is! Bedenk maar eens hoe je je gaat voelen als je een eigen persoonlijke doel hebt die voor jou zinvol en belangrijk is. Een doel die je inspireert en motiveert. Met zo’n doel voel je je totaal anders en zie je de wereld op een andere manier dan zonder doel. Je voelt je er sterker en krachtiger door worden en de energie begint bij je naar boven te borrelen.

Lees ook: Stress verminderen voor vrouwen: bekende copingtechnieken en het meest aanbevolen door professionals in de gezondheidszorg.

Wat is het nadeel van geen eigen persoonlijke doel te hebben?

Zonder doel leef je op de automatische piloot, iedere dag opnieuw. Zonder doel lijkt het wel alsof je niet leeft, tenminste, het lijkt wel alsof je in een enorme sleur bent terechtgekomen. 

Doelloos door het leven gaan is zonde van je onbenutte talenten. Doelloos door het leven gaan betekent niets anders dat je weinig zinvol bezig bent. Doelloos door het leven gaan  maakt je erg vatbaar voor stress.

Iets wat van jou is, je eigen doel, geeft behalve houvast ook een gevoel van trots en eigenwaarde. Je bent bezig iets fantastisch te gaan bereiken! Een eigen doel hebben geeft je heel veel energie en het geeft richting aan je leven. Door je doel heb je een focus in je leven, waarop je je gedachten richt, zodat stress veel minder vat op je heeft.

Een nadeel kan zijn dat je vaardigheden mist om je persoonlijke doel te bereiken. Als je bijvoorbeeld droomt om op de planken te staan, maar je hebt nog nooit toneellessen gehad, mis je de nodige vaardigheden. Op toneelles gaan is dan een voorwaarde om te gaan werken aan je persoonlijke doel. De afleiding die de toneellessen je geven doen je de stress vergeten.

Eindelijk ben je bezig met iets wat bijzonder waardevol voor je is, geloof me, je gaat opbloeien en je komt tot leven!

Wat is het voordeel van je eigen persoonlijke doel?

Met een eigen persoonlijke doel ben je enthousiast, je straalt, je hebt zin om aan de dag te beginnen en je springt fluitend en zingend uit bed. Immers: Je hebt een doel! Een fantastisch inspirerend doel die helemaal voor jezelf is!

Een doel dat bovendien zinvol en super belangrijk voor je is! Een doel die je eigen ambitie uitdrukt. Een doel waar je hart en je ziel in liggen. Een doel waar je makkelijk in een fantastische “flow” terecht komt, waar je even alles om je heen vergeet en helemaal op kan gaan in wat je doet.

Zodra je een eigen persoonlijke doel gevonden hebt, zul je leven makkelijker worden. Immers alles wat je doet, is nu gericht op je doel en dat geeft behalve overzicht ook heel veel rust. Je eigen persoonlijke doel hebben verlengt je leven.

Wat is flow?

Door het bereiken van flow vergeet je iedereen om je heen. De tijd vliegt voorbij! Je doet namelijk iets wat je heel graag doet en het geeft je heel veel energie. Zodra je in een flow terecht komt, creëer je harmonie. Harmonie met jezelf, maar ook met je hart, je gedachten en met je ziel. Je bent compleet in balans. En je bent heerlijk ontspannen bezig. Heerlijk!

Flow is een fantastisch middel tegen stress. 

Zodra je in een flow bent terecht gekomen heeft stress geen enkele vat op je. Vooral voor hoogsensitieve personen is het dagelijks bereiken van een flow een voorwaarde om jezelf op te laden en je ziel te voeden. In een flow terecht komen beschermt je tegen prikkels van buitenaf, maar het beschermt je ook tegen stress.

Met een eigen persoonlijke doel heb je eindelijk iets wat echt helemaal van jou alleen is. 

Iedereen verlaagt stress direct door het hebben van een eigen persoonlijk doel waardoor je dagelijks in een flow terecht komt. Het is een fantastische manier om stress in je leven te voorkomen!

Heb je al een eigen doel dat zinvol en belangrijk voor je is? Dat je inspireert en motiveert? Dat ambitieus is maar toch in behapbare stukjes te verdelen is zodat je iedere dag een klein stapje kan maken?

Oefening eigen persoonlijke doel ontdekken

Als je antwoord nee is, ga dan aan de slag in een werkschrift en schrijf op waar je over droomt, wat je inspireert, motiveert, wat zinvol voor je is en wat belangrijk voor je is.

Vaak komt het overeen met iets wat je vroeger als kind wilde of deed. Het geeft niet als het een tijd duurt voordat je droom en je doel boven water komt, gun het de tijd. Blijf aantekeningen maken in je werkschrift en omcirkel die woorden die belangrijk voor je zijn. Soms weten mensen die dicht bij je staan beter welke droom en doel bij je past dan jezelf, vraag hen eens naar hun mening.

Schrijf na een dag in je werkschrift op: ”Wat is mijn eigen persoonlijke doel dat me inspireert en wat voor mij waardevol en zinvol is?” Schrijf direct op wat in je opkomt. Grote kans dat het iets te maken heeft met het ontdekken van je eigen persoonlijke doel. 

Lukt het niet? 

Laat het een dag rusten en probeer het een dag later opnieuw wanneer je lekker ontspannen en alleen bent. Soms geeft een boswandeling je inspiratie, of tijdens het tuinieren. Of terwijl je naar het raam staart terwijl het buiten giet van de regen. Of dankzij dat zingende vogeltje buiten krijg je plotseling een ingeving waar je mee verder kan. Forceer niets, laat het rustig op je afkomen.

Afbeelding van Shad0wfall via Pixabay

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “Gezond Gelukkig Leven” website.


Hits: 556
Please follow and like us: