Welke voeding heeft de mens nodig om gezond te blijven?

Ons lichaam heeft voor het ontstaan van deze ziekte waarschuwingssignalen afgeven dat er iets helemaal niet goed gaat met ons lichaam en dat hebben we al die tijd genegeerd. We worden ziek omdat we iets verkeerds doen:

Welke voeding heeft de mens nodig om gezond te blijven?
Welke voeding heeft de mens nodig om gezond te blijven?
Welke voeding heeft de mens nodig om gezond te blijven?

Welke voeding heeft de mens nodig om gezond te blijven?

Dit artikel is onderdeel uit een serie artikelen: Belangrijke factoren die je gezondheid beïnvloeden.

1.       Belangrijke factoren die de gezondheid beïnvloeden

2.       Hoe belangrijk is onze spijsvertering voor onze gezondheid?

3.       Hoe denk jij over gezondheid?

4.       Wat is het juiste dieet voor de gezonde mens?

5.       Welke voeding heeft de mens nodig om gezond te blijven?

6.       Wat kan de moderne mens doen om zijn gezondheid te verbeteren?

7.       Welk voedsel heeft je lichaam echt nodig?

Voedzaam dieet

Laten we beginnen met het opstellen van een gezond en voedzaam dieet. Ons lichaam heeft, voor het ontstaan van ziekte, waarschuwingssignalen afgeven dat er iets helemaal niet goed gaat met ons lichaam en dat hebben we al die tijd genegeerd.

Lees ook: Hoe kun jij vitaler worden?

We worden ziek omdat we iets verkeerds doen: we eten niet goed en we eten niet voedzaam.

De oermens had een eenvoudige maaltijd, zonder al te veel voedselcombinaties. Wij de moderne mens combineren er maar op los, maar of ons lichaam en vooral ons spijsverteringsstelsel daar nou zo vrolijk van wordt? Wij hebben heel vaak te maken met voedselcombinaties die helemaal niet goed zijn voor ons.

Lees ook: Lachen? Lachen! Lachen vermindert stress en is een ware cardiotraining!

Het eten van variatie wordt ons eigenlijk altijd voorgehouden en we beschouwen gevarieerd eten als een welvaart. Vanzelfsprekend is het voor onze smaakpapillen een heerlijkheid, maar voor ons spijsverteringsstelcel is het echt een enorme ramp!

Spijsvertering

Weet je nog welke processen onze gezondheid beïnvloeden? Juist, een daarvan was onze spijsvertering. Als onze spijsvertering niet goed werkt, kom je eerst in problemen en waarschuwt je lichaam door het afgeven van allerlei waarschuwingssignalen dat je iets niet goed doet en vervolgens komt je gezondheid in gevaar.

Stress

Stress is ook een factor die onze gezondheid beinvloed. De moderne mens heeft voortdurend te maken met stress en de meeste mensen staan voortdurend onder hoogspanning. Rustig en ontspannen genieten van een maaltijd, zoals de oermens deed, zit er bij veel mensen niet in. Sommigen eten al hollend een broodje tussen de bedrijven door!

Lees ook: Stress verminderen voor hoogsensitieve vrouwen.

Adrenaline

De toestand van constante stress zorgt er voor dat we eigenlijk altijd wel wat adrenaline in ons bloed hebben rondcirkelen. Door de constante aanwezigheid van adrenaline, leidt dit het bloed weg van ons spijsverteringssyteem. Het bloed wordt richting de spieren van ons ledematen gevoerd: om te vluchten of te rennen! Het houdt de spieren paraat in het geval dat er gevaar dreigt!

Waarschuwingssignalen van ons spijsverteringssysteem

Het wegglijden van ons bloed van ons spijsverteringssysteem geeft waarschuwingssignalen dat we iets niet goed doen, zoals: opgeblazenheid en winderigheid. Maar ook het uitscheidingsproces van ons geeft signalen af dat het met onze darmen niet helemaal ok gaat: verstoppingen of juist te vaak diarree, of dagen geen ontlasting hebben!

Lees ook: Stress verminderen voor vrouwen, bekende copingtechnieken en het meest aanbevolen door professionals in de gezondheidszorg.

Stress aanpakken is net zo noodzakelijk als de behoefte om aan goed, vers, gezond en voedzaam voedsel te eten en beiden zijn nauw met elkaar verbonden. De hoeveelheid stress die de moderne mens dagelijks mee te maken heeft beïnvloed ons spijsvertering negatief. Als we ons vervolgens bedenken dat de oermens vermoedelijk behoorlijk ontspannen aan zijn maaltijd begon, is dat een groot contrast!

Kenmerk stress: opgeblazen buik en winderigheid

Ga maar na of jij, moderne mens met stress, last hebt van opgeblazenheid en winderigheid. Als je eet, eet je dan razendsnel je eten op, of geniet je er van? Neem je de tijd om te genieten van je maaltijden of begint je dag al stressvol waardoor je nauwelijks beseft dat je ontbeten hebt?

De oermens kreeg ruim voldoende vezels binnen, iets waar de moderne mens slechts van kan dromen! Maar hierdoor werkte de darmen van de oermens prima, omdat ze goed gestimuleerd werden door de vezels waardoor het uitscheidingsproces regelmatig en goed verliep.

Lees ook: Waarom is water drinken zo belangrijk als je ziek bent?

Bewerkt voedsel

We zijn er nog niet met de vergelijking met de oermens, want de oermens at geen bewerkt voedsel, iets wat de moderne mens dagelijks wel eet! Geraffineerd en bewerkt voedsel eten betekent eigenlijk niets anders dan voedsel eten waar veel te weinig of nauwelijks enige voedingswaarde in zitten. Het lichaam en onze cellen hebben er niets aan! De meeste vezels en voedingsstoffen zijn uit het voedsel gehaald tijdens het bewerkingsproces.

Akelig veel B en E vitaminen gaan verloren door de raffinering van van zowel meel als van bloem. Witte bloem is compleet waardeloos voor ons lichaam: ons lichaam kan er helemaal niets mee, behalve dat het een enorme belasting is!

Niet alleen meel, maar ook andere voedingsstoffen zoals granen, groente en fruit zijn de meeste van hun voedingsstoffen, waaronder de meeste vitamine C, kwijtgeraakt door het bewerkingsproces.

Lees ook: Hoe maak je de perfecte smoothie?

Stressvitamine

Laat vitamine C nu de vitamine zijn die mensen met stress broodnodig hebben! Vitamine C is een stressvitamine.

De vitamine C die nog in aanwezig is in ons (gemiddeld) westers voedselpatroon, is net genoeg om scheurbuik te voorkomen. Dit in grote tegenstelling tot de oermens: die at geen bewerkt voedsel!

Afbeelding van Elsemargriet via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “Gezond Gelukkig Leven” website.

Hits: 570
Please follow and like us: