Wat is het juiste dieet voor de gezonde mens vergeleken met de oermens?

Verschilt de oermens niet heel veel met de moderne mens? Goede vraag als we het over hun voedingswijze gaan hebben. Maar nee, de oermens verschilt niet zoveel in genetisch en in fysiek opzicht, met de huidige moderne mens.

Wat is het juiste dieet voor de gezonde mens?
Wat is het juiste dieet voor de gezonde mens?
Wat is het juiste dieet voor de gezonde mens?

Wat is het juiste dieet voor de gezonde mens vergeleken met de oermens?

Dit artikel is onderdeel uit een serie artikelen: Belangrijke factoren die je gezondheid beïnvloeden.

1.       Belangrijke factoren die de gezondheid beïnvloeden

2.       Hoe belangrijk is onze spijsvertering voor onze gezondheid?

3.       Hoe denk jij over gezondheid?

4.       Wat is het juiste dieet voor de gezonde mens?

5.       Welke voeding heeft de mens nodig om gezond te blijven?

6.       Wat kan de moderne mens doen om zijn gezondheid te verbeteren?

7.       Welk voedsel heeft je lichaam echt nodig?

Dieet versus oerdieet

Laten we eerst maar eens kijken naar het oerdieet van de oermens. Daar bestaan hele theorieën over en biedt ons vermoedelijk het beste voorbeeld om inzicht te krijgen in de behoefte aan voeding van de mens.

Verschilt de oermens niet heel veel met de moderne mens? Goede vraag als we het over hun voedingswijze gaan hebben. Maar nee, de oermens verschilt niet zoveel in genetisch en in fysiek opzicht, met de huidige moderne mens.

Lees ook: positieve levensinstelling

Als we naar de natuur kijken, doen veranderingen zich langzaam voor. Het is een natuurlijk proces om veranderingen langzaam door te voeren.

Als de mens plotseling en radicaal van levenswijze, eetwijze, voedingswijze verandert, dan heeft het lichaam van de mens de grootste moeite om zich aan te passen aan deze plotselinge en radicale veranderingen. Denk aan spijsverteringsproblemen in ons spijsverteringsstelsel.

Lees ook: Anti stress: mentaal sterker worden! Hoe kan jij jezelf motiveren?

Voedingspatroon

Vroeger kon de oermens geen voorraden aanleggen zoals wij nu wel kunnen. Hierdoor kunnen we aannemen dat de oermens een eenvoudig eetpatroon van vers voedsel had, dat ze meteen op aten als ze het eenmaal gevonden hadden.

Vermoedens bestaan dat hun voedingspatroon eenzijdig was: vonden ze een fruitboom, dan aten ze dat fruit. Waaruit we mogen aannemen dat het voedsel van de oermens niet anders dan seizoensgebonden was. En allemaal vers en allemaal onbespoten of onbewerkt!

Lees ook: Welk voedsel is gezond voor HSP en hoogsensitieve personen? Hoe ontdek je welk voedsel gezond is voor je?

Grote kans dat de oermens van variatie hield, zoals wij, maar zij waren niet in de gelegenheid om veel variatie aan te brengen in hun voedingspatroon zoals wij dat tegenwoordig wel kunnen! De spijsverteringsstelsels van de oermens zal waarschijnlijk heel goed gewerkt hebben met hun eenvoudige en verse maaltijden.

Lees ook: Holistische en holisme, wat is het en wat betekent het?

Het vermoeden bestaat dat de oermens ook regelmatig een aantal dagen achter elkaar moest “vasten,” het fruit was op of nog niet rijp genoeg om op te eten. Of er lag een leeuw op de loer.

De oermens at als ze kans kregen reptielen en klein wild, dat rauw op aten en vermoedelijk aten ze alles op. Vlees was toendertijd iets zeldzaams en was zeker niet het hoofdonderdeel van een maaltijd van de oermens.

De oermens stond toen aan allerlei gevaren bloot, waaronder verhongering maar ook door het gevaar van roofdieren. Niet echt een paradijselijk leven, maar de oermens had wel een gezond leven. Door de vele lichaamsbeweging in de frisse lucht en de ontspanning in combinatie met zijn voedselpatroon mogen we er van uit gaan dat de oermens een gezond leven had.

Vers voedsel

Dat de oermens altijd vers voedsel had staat in behoorlijk contrast wat de moderne mens zo gemiddeld eet. Als de oermens langs een appelboom liep, en het fruit was volgroeid, at de oermens de boom leeg. Wij gaan naar de groenteboer of naar de supermarkt waar veel fruit ongerijpt van de bomen zijn geplukt, bespoten en kunstmatig zijn laten rijpen. Veel van de voedingsstoffen in fruit kunnen hierdoor niet tot hun recht komen en missen hun gezonde en essentiële effecten totaal als wij ze later opeten. De moderne teeltwijze laat veel te wensen over op het gebied van voedingsstoffen.

Enzymen

Vers voedsel dat zo van de fruitboom is geplukt zit vol met enzymen. Voedsel met enzymen zijn onmisbaar voor de vertering van het voedsel en voor de stofwisseling. De oermens bezat vanzelfsprekend geen koelkast om voedsel te bewaren en had ook niet de beschikking over potten of pannen om voedsel in te koken. Koken vernietigt de enzymen in vers voedsel. De meeste enzymen worden rond de 45 graden celcius vernietigt.

Voedsel zonder enzymen is voedsel zonder levenskracht.

Maar zodra je vers voedsel gaat bewaren, zoals de moderne mens doet, verliest het verse voedsel zijn enzymen. Enzymen zijn, net als vitamines, instabiele stoffen. Het voedsel verliest zijn levenskracht door het te bewaren en door het te koken.

Het verschil tussen de kwaliteit van het voedsel van de oermens en de moderne mens is groot en dan hebben we het nu enkel over vers fruit gehad!

Degeneratieve ziekten

Er is nog iets waar de oermens geen last van had, maar wij, de moderne mens, wel! Dat zijn degeneratieve ziekten die verband houden met onze voedingswijze en door stress. Om even een paar voorbeelden te geven van deze degeneratieve ziekten: suikerziekte, artritis, hartziekten, kanker en hypoglycemie. Deze ziekten komen overal ter wereld voor, en helaas komen ze ook steeds vaker voor!

Deze ziekten kunnen we te lijf gaan door grondig naar onze voedingswijze te kijken, kijk eens goed wat er in ons voedsel zit en kijk ook eens goed  wat er eigenlijk NIET in ons voedsel zit, wat er wel in hoort te zitten!

Lees ook: hoe kan jij vitaler worden?

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “Gezond Gelukkig Leven” website.

Hits: 643
Please follow and like us: