Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 3: Hulpmiddelen

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen: Anti Stress Mentaal sterker worden. Stress kan zo sterk aanwezig zijn in je leven dat je maar in je hoofd blijft zitten, ondanks je besluit ermee te stoppen. In dat geval hebben we hulpmiddelen nodig.

Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 3: Hulpmiddelen
Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 3: Hulpmiddelen
Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 3: Hulpmiddelen

Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 3: Hulpmiddelen

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen: Anti Stress Mentaal sterker worden. Andere artikelen zijn:

Deel 1: Anti Stress Mentaal sterker

Deel 2: Anti Stress Mentaal sterker worden een eerste stap

Deel 4 Anti Stress Mentaal sterker: Overtuigingen die je belemmeren aanpakken

Deel 5 Anti Stress Mentaal sterker: Motiveer jezelf!

Hulpmiddelen mentaal sterker worden

Stress kan zo sterk aanwezig zijn in je leven dat je maar in je hoofd blijft zitten, ondanks je besluit ermee te stoppen. In dat geval hebben we hulpmiddelen nodig.

Het eerste hulpmiddel is: besef. Besef dat je gedachten overheersen en besef dat je iedere keer in je hoofd zit, iedere keer met je verstand bezig bent i.p.v. je gevoel.

Zodra je beseft dat je iedere keer met je gedachten bezig bent en in je hoofd zit roep je een stopteken bij jezelf op. Dat kan voor iemand een rood stopbord zijn zoals we dat in het verkeer kennen, voor een ander een rood stoplicht en voor iemand anders kan dat een politie agent zijn die je het stopteken geeft.

Welk stopteken je ook voor jezelf gebruikt, gebruik dit stopteken iedere keer als je gedachten de overhand krijgen. Het kan helpen om hard: ”Stop!” te roepen, maar is misschien niet zo handig als je in gezelschap bent.

Een armbandje om je pols doen, of een elastiekje, waar je iedere keer even aan trekt zodra je beseft dat je in je hoofd zit en te veel bezig bent met je gedachten.  Zodra het armbandje, of het elastiekje, terug kaatst op je huid, herinner jij dat je meer in je gevoel moet gaan zitten.

Zo’n armbandje of elastiekje kan helpen. Dat elastiekje mag je geen pijn doen, het gaat erom dat het een geheugensteun voor je is, niet om jezelf pijn te doen.

Door veel naar muziek te luisteren, ga je op in de muziek waardoor je meer bezig bent met je gevoel dan je gedachten, is een prima hulpmiddel! Vooral als het om muziek gaat die je echt mooi vind, je ziel raakt en die je niet onberoerd laat!

Zelf muziek maken door muziek te componeren of door een instrument te bespelen heeft hetzelfde effect.

Het volgende hulpmiddel zal je regelmatig tegenkomen in onze artikelen tegenkomen: in een flow komen.

Je energie in een flow komen waardoor je de tijd vergeet en je concentreert in wat je doet waardoor je gedachten geen kans krijgen.

Wat ook zeker helpt, is te weten wat je energie geeft en wat energie kost.

Alles wat je energie geeft, geeft je de gelegenheid om dichter bij je gevoel te komen. Alles wat je energie kost, laat je te veel bezig zijn met je gedachten.

Datzelfde geldt ook zeker voor “moeten” versus “willen.”

Willen laat je veel meer bij je gevoel toe, moeten laat je denken waardoor je teveel bezig bent met je gedachten en in je hoofd gaat zitten.

Afbeelding van Stefan Keller via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “Gezond Gelukkig Leven” website.

Hits: 255
Please follow and like us: