Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 2: mentaal sterker een eerste stap

Door de stress, door de stressvolle gedachten ben je mentaal zwakker geworden. Je zat in een neergaande spiraal vol stress, negatieve gedachten, eenzaamheid, piekeren en werk. Jij bezit de kracht om uit die neergaande spiraal te stappen.

Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 2: mentaal sterker een eerste stap
Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 2: mentaal sterker een eerste stap
Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 2: mentaal sterker een eerste stap

Anti Stress: Mentaal sterker worden deel 2: mentaal sterker een eerste stap

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen: Anti Stress Mentaal sterker worden. Andere artikelen zijn:

Deel 1: Anti Stress Mentaal sterker

Deel 3: Anti Stress Mentaal sterker: Hulpmiddelen mentaal sterker worden.

Deel 4 Anti Stress Mentaal sterker: Overtuigingen die je belemmeren aanpakken

Deel 5 Anti Stress Mentaal sterker: Motiveer jezelf!

Mentaal sterker een eerste stap

Door de stress, door de stressvolle gedachten ben je mentaal zwakker geworden. Je zat in een neergaande spiraal vol stress, negatieve gedachten, eenzaamheid, piekeren en werk.

Jij bezit de kracht om uit die neergaande spiraal te stappen.

Wil je een goed gevoel bezitten? Zodat je leven goed is?

Neem het besluit om uit die neergaande spiraal te stappen.

Vaak wisten we niet eens dat we in een negatieve en neergaande spiraal zaten. Door de stress zag je jezelf niet meer staan. Alle aandacht ging uit naar anderen en niet naar jezelf. Alle aandacht ging uit naar je hoofd, naar je gedachten en naar al dat gepieker.

  • Wat moet je doen, of laten, om uit die neergaande spiraal te stappen?
  • Wat moet je doen, of laten, om de juiste weg te nemen die je mee neemt naar geluk en naar een goed gevoel?
  • Wat moet je doen, of laten, om uit je hoofd te stappen en meer naar je gevoel te luisteren?
  • Hoe weet je dat je bereikt hebt wat je zoekt?
  • Wanneer weet je dat je bereikt hebt wat je werkelijk wil?

Je bent uniek, iedereen is uniek. Bovenstaande vragen zal voor iedereen een andere uitwerking hebben. Neem de tijd om de vragen eens rustig tot je door te laten dringen en schrijf in je werkschrift wat er in je opkomt.

Vind je het moeilijk? Of lastig? Misschien dat onderstaande oefening je verder helpt:

Leg je twee handen op je buik terwijl je op je gemak ligt en sluit eens rustig je ogen terwijl je je concentreert op je ademhaling. Terwijl je daar rustig ligt met je twee handen op je buik overdenk dan eens deze vragen.

  • Wat wil ik nu eigenlijk?
  • Wat voor een gevoel wil ik dagelijks voelen?
  • En wat wil ik doen, of laten, om dat te bereiken?
  • Wat zal er gaan gebeuren als je je gevoel volgt?

Misschien lukt het niet direct, doe deze oefening de volgende dag dan nogmaals. Blijf de oefening (de volgende dag) herhalen totdat je wel begint te voelen wat je werkelijk wenst en wilt!

Van mezelf weet ik dat ik op de juiste weg zit als mijn hart zingt van blijdschap en warmte afgeeft van liefde.

Van mezelf weet ik dat ik op de verkeerde weg zit als ik iets “moet” doen voor anderen, een goede baan nemen omdat ik anderen tevreden houd en mezelf diep ongelukkig maak, werkt voor mij niet. Mijn leven is te kostbaar om mezelf onder te dompelen in stress omdat anderen zo graag willen dat ik iets doe tegen mijn wil in.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Want die anderen die zo graag willen dat we iets doen  tegen ons zin in, zijn vaak wel onze geliefden, onze vrienden, ons gezin of onze familie. Onze ouders die graag willen dat we studeren.

Nu ik zelf ouder ben en moeder, zie ik heel goed de goede bedoelingen van deze opgedrongen richtingen. Maar wat ik mijn zoon iedere dag inpeper is dat hij een weg neemt waar hij gelukkig van wordt, waar zijn hart van gaat zingen en zijn hart straalt van liefde. Als hij zielsgelukkig gaat worden als geitenhouder en diep ongelukkig op de universiteit, waarom zou ik als zijn moeder hem moeten dwingen te gaan studeren? Wat heb ik nou aan een ongelukkige zoon die iets gaat doen om zijn moeder tevreden te houden en zichzelf doodongelukkig maakt? Mijn God wat een stress!

Ken je die voetballers die willen dat hun zoon ook een grote gaat worden in de voetbalwereld? Of die vaders die een eigen zaak hebben en willen dat hun kind hen gaat opvolgen? Of die moeders die graag willen dat hun dochters ook model of actrice worden? Of die ouders die willen dat hun hoogsensitieve kinderen gaan studeren?

Wat doen we onze kinderen aan! Wat een stress bezorgen we ze!

Dat hebben onze ouders vaak ook bij ons gedaan, of niet? Ze deden het allemaal goed bedoeld, ze hadden allemaal ons belang (hopelijk) voor ogen en wenste voor ons een goed leven.

Maar…we zijn allemaal uniek. We hebben allemaal onze eigen wensen, dromen over andere dingen. Ook onze eigen kinderen zijn uniek.

Als je begrijpt wat een druk onze omgeving ons kan bezorgen en wat een druk wij weer uitoefenen op onze omgeving, ben je al een heel stuk mentaal sterker geworden.

Weten wat je wilt heeft niets te maken met wat onze ouders, opvoeders, coaches, juffies, vrienden, familie en enz. van ons verwachten.

Wat mijn zoon wil in zijn leven heeft niets te maken met wat ik wil voor hem. Hij is een verstandige knul die in staat is een verstandig besluit te nemen. Hij weet dondersgoed dat een universitaire studie hem financieel verder zal brengen, maar hij weet ook dondersgoed dat leven als een geitenhoeder hem een zinvol doch vermoedelijk armoedig bestaan oplevert. Toch zal mijn zoon het leven als een geitenhoeder als voedsel voor zijn ziel ervaren en studeren en een universitaire titel en een carrière najagen zijn ziel vertrappen.

Als mijn laatste minuten zijn ingeslagen van mijn leven, hoop ik niet die minuten in pure angst en frustratie te moeten doorbrengen, bang dat ik ben dat ik mijn zoons leven verwoest heb. Als mijn laatste minuten zijn ingeslagen hoop ik een intens tevreden gevoel te hebben over het gelukkige leven dat mijn zoon heeft. En dat geldt ook voor mij: als mijn laatste minuten zijn ingeslagen hoop ik intens tevreden terug te kunnen kijken op een gelukkig, zinvol en voldaan leven. Ik denk dat ik maar geitenhoeder ga worden.

Welke doelen ga je in leven najagen zodat je minder in je hoofd zit en meer met je gevoel?

Ik heb ooit eens een schoonzusje gehad die altijd alleraardigst tegen me deed in gezelschap. Maar als we alleen waren en we kwamen elkaar tegen, dan lachte haar ogen nooit. Als ze me in de auto voorbij reed deed ze altijd net alsof ze me niet zag. Was ik samen met haar broer, dan zag ze me wel. Na vijftien jaar was haar gedrag opvallend te noemen.

Mijn gevoel zei me altijd dat er iets niet in de haak was met haar. Door de stress en doordat ik constant in mijn hoofd zat, registreerde ik onze relatie verkeerd. Ze was immers “familie”. Jaren later nadat ik besloten had meer naar mijn gevoel te luisteren en minder in mijn hoofd te zitten, zag ik wat een vreemde relatie ik had met haar. Mijn gevoel vertelde me dat er iets niet klopte. 

Zij was een typisch voorbeeld van iemand die me energie kost. 

Mijn gevoel had gelijk! 

Je gevoel en je verstand kunnen soms in een behoorlijke strijd verwikkeld zijn. Vooral als anderen er zich mee bemoeien en je het beste willen wensen. Over een nieuwe baan of een carrière switch. Omdat je dan meer geld verdiend om meer aanzien krijgt. Je verstand vertelt je dat je het moet doen, je gevoel zegt je dat je diep ongelukkig gaat worden en iets anders moet gaan doen.

Wie heeft er nu gelijk? Je gevoel of je verstand?

Je gevoel.

We doen van alles om een bepaald gevoel na te jagen. Alles wat we willen doen, doen we om een bepaald gevoel na te jagen. Een goed gevoel.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “Gezond Gelukkig Leven” website.

Hits: 251
Please follow and like us: